Stadsmolen van Hulst.

In 1792 heeft de ronde stenen stellingmolen een plaats gekregen op de vesting in Hulst. Tot 1930 is de molen in bedrijf geweest en werd hij  “ ’s Lands Molen” genoemd. Na 1940 raakte de molen zwaar in verval. Dankzij ingrijpen van het gemeentebestuur kon de molen in 1956 uitwendig weer in volle glorie gerestaureerd worden. Bij deze restauratie kreeg de molen zijn huidige zeer toepasselijke naam: “DE STADSMOLEN’. De molen was daarna niet meer in bedrijf. 

In het muurwerk zitten een aantal interessante details. Boven de deurbogen is een sluitsteentje met het jaartal 1792 aangebracht. Onder het schild met gedekte kroon staat in een lint de spreuk: “Concordia res parvae crescunt”. Dat betekent: “Door samenwerking worden kleine dingen groot”.

Nu valt de molen onder monumentenzorg. In 1976, 1984 en 2020 onderging de molen herstelwerkzaamheden.

De afgelopen jaren hebben vrijwillige molenaars deze molen draaiende gehouden. Op dit moment zijn er 2 molenaars actief, Tina van Jole en Paul de Cock.
De molen kan iedere vrijdag- en zondagmiddag bezichtigd worden tussen 13.30 – 16.30 uur. Er is ambachtelijk brood- en bakmeel te koop. Verder is er een gevarieerd assortiment cake-mixen.

Rondleidingen zijn te maken op afspraak. 0629225591
Voor de kinderen is er een leuke kleurplaat en als ze de “Pagadder” wandeling doen, komen ze ook “Molino” tegen bij de molen.
Een bezoek aan deze molen is zeker de moeite waard.