Luchtwachttoren en bunker Nieuw Namen

De toren (15,06 meter hoog) is gebouwd begin jaren 50 van de vorige eeuw en de bunker in 1968.

De toren werd gebruikt om vijandelijk vliegtuigen te spotten (Sovjet Unie) tijdens de Koude Oorlog.

Er was wel al radar maar deze kon niet waarnemen onder de 1500 meter. Er is toen een heel netwerk aangebracht door geheel Nederland  van uitkijkposten. Totaal 275 stuks waarvan 137 stuks op hoge bouwwerken en 138 nieuwbouw torens (tussen 1950 en 1954)(betonnen raatbouw).

Deze uitkijkposten stonden 16 km uit elkaar omdat de gehoorafstand 8 km is. Ze vormden altijd een driehoek. Nieuw Namen vormde een driehoek met Kloosterzande (27,60 meter hoog) en Koewacht (19,62 meter hoog).  De toren in Kloosterzande is gesloopt. Totaal staan er in Nederland nog 19 torens. De hoogte van de torens was van 2,52 m tot 31,02 meter)

Torens werden bemand met vrijwilligers. De luchtwachters speurden het luchtruim af met een kijker. Met een luchtwachtinstrument werd de richting en afstand bepaald.

De luchtwachters kregen een opleiding in vliegtuigherkenning.

Als er een waarneming was van een vijandelijk vliegtuig dan moesten ze dit doorgeven aan het luchtwachtcentrum Breda (er waren 8 luchtwachtkringen in Nederland).  Deze regionale luchtwachtkringen  moesten dit dan doorgeven aan het landelijke centrum in Zeist.

In 1964 werd het Korps luchtwachtdienst opgeheven en gingen de torens over naar de BB (Bescherming Burgerbevolking).  Deze moesten dan vanaf de toren eventuele nucleaire inslagen lokaliseren. Om de BB’ers te beschermen bij een nucleaire inslag is er in 1968 een bunker (voor 4 personen) bijgebouwd naast de toren in de dijk.

In 1980 werd ook deze taak afgestoten en waren de torens en bunkers overbodig.